27 oct. 2014

Prima ninsoare

Mi se intampla sa pierd o zi intreaga - din cele 15 libere pe luna - pentru ca nu pot sa ma hotarasc. Parca as lucra quilling. Un pandantiv. Cirese! Nu, nu cirese, ca e toamna acum. O frunza in culorile toamnei, mai bine. Sau ceva de Craciun? Un om de zapada? Daaa! Si adun materiale, gata, am hotarat, imi si imaginez cum rulez fasiile de hartie, cum le dau forma si le lipesc pe toate. Ba chiar am si o crenguta de pin, ca sa-i fac fotografii intr-un cadru potrivit. Si deodata, jmaf! vad pe raft cutiile de lemn. Daaa! O cutie pictata in rosu si verde. Gata, pictez mai intai! Dau deoparte fasiile de hartie si scot culorile acrilice. Incep sa ma gandesc, daca s-o pictez pe toata sau sa decorez capacul prin decoupage. Trag aproape si cutia cu servetele. La o rasfoire scurta, dau peste cateva ilustratii frumoase, cu Mos Craciun, fulgi de nea, poinsettia.. si continui sa rasfoiesc. Oh ce maci frumosi! Si ce trandafiri! Daaa, niste dalii modelate ar fi mai potrivite, ca tot e toamna! Pun cutiile inapoi pe raft, pun si servetelele si scot valurile de hartie sa decupez petale. Rosu, portocaliu viu, portocaliu pal, galben, chiar si un violet frumos. Ma entuziasmez peste masura! Caut cutter, creioane de embosat, pistol cu silicon si jmaf iar! in sertar vad o punguta cu anason si boabe de cafea. A trecut multa vreme de cand n-am mai infasurat sfoara si chiar aveam pe lista sa fac un topiary. Rezist tentatiei. Iau sablonul pentru dalii, decupez o petala - in minte racaie cu unghia, ideea de copacel cu boabe de cafea. Mai decupez o petala. Ok, bine, topiary! Unu`  cu dalii! Si decupez mai departe. Ce frumos va arata! Jumatate de ora penru fiecare floare ori 20 de flori - 10 ore, plus timp pentru ghiveci, tulpina si alte detalii, inca 5 ore. Doua zile. Nu, nu, prea mult. Azi am timp, dar maine sunt la serviciu, iar poimaine ma ocup de comenzi. Atatea idei, nici o decizie. Iau o pauza, inchid ochii, ma rezem de spataru`  scaunului si incep sa scap de culori. Rosu pleaca. La rand si galbenu` si portocaliu`. Toata toamna pleaca! Deschid ochii. Primu` gand care-mi vine-n minte e ca as putea sa lucrez ceva pentru Martisor : ))  si-mi arunc privirea pe geam. Ninge! Prima ninsoare si e inca luna octombrie. Stau lipita de geam si urmaresc fulgii cum se topesc pe pervaz. Acum stiu ca as fi pierdut momentu`  asta, daca as fi hotarat sa lucrez ceva totusi. Mai bine imi iau zi libera! 

P.S. Dragi colegi de breasla, poate ca voi hotarati degraba ce materiale, forme si culori sa folositi. Eu in schimb, cand prind niste momente fara de inspiratie si decizie, scot reteta de gogosi, pe care o combin cu mere calite sau puree de dovlec, et voilá!


Ce bine miroase.. mmm.. si ce frumos ninge!
Pe curand!

24 oct. 2014

Zi de handmade

Cand nu merg la job, simt ca dimineata e cel mai fain moment al zilei. Si la job imi place, dar acasa, in papuci pufosi, unde-i cald si miroase a cafea la ibric, e tare bine!
Oh Etta James! Etta e dragoste la primele note muzicale, dar si la prima vedere. Ce-as fi vrut sa fiu acolo, s-o vad si s-o aud de-adevaratelea..

 

Dupa cafea, muzica si un scurt tur virtual pe site, breslo, facebook, incep sa citesc doua ore, neintrerupte. Doua ore de articole despre craft, parenting, wrapping, moduri de a fotografia ceea ce lucrez, mici secrete culese din descrierile artistilor de peste mari si tari, caut materiale, tutoriale, moduri de aranjare a florilor de hartie, despre coronite, despre matrite.. si uite-asa de la o idee, vine alta si alta si caut, citesc, fascinata de alte descoperiri, de alti artizani si munca lor, de alte tehnici si idei.

Incepand cu ora 11, trec la masa de lucru si imediat intru intr-o alta lume, in care nu mai exista ganduri, griji, planuri, ci doar materiale, culori, forme, imaginatie, atentie, detalii si orele trec.. si trec.. si tai hartie, pliez, lipesc, modelez petale, pictez frunze, potrivesc, masor, aleg, stric si iar potrivesc.
I just looove paper si nici ca m-as plictisi vreodata : )

Zi frumoasa si multe idei creative!
Pe curand!

23 oct. 2014

Toamna continuă

Mesajele celor care-mi urmaresc activitatea, in mare parte contin comenzi, aprecieri si curiozitati. Despre comenzi, comentez doar faptu` ca oamenii sunt diversi, nehotarati, de neinteles uneori - mai ales cand stabilim anumite detalii la inceput si pe parcurs clientu` schimba intelegerea cu privire la culoare, dimensiuni etc. Cu timpu` am invatat sa stabilesc reguli, sa pun mai multe intrebari, sa trimit poze cu lucrarea in curs, sa nu ma las influentata de "tu hotarasti, o sa-mi placa oricum". Desigur, sunt si clienti cu care impartasesc aceleasi idei si totu` merge "uns", dar putini.

Bun. Mai departe, mesajele cu aprecieri. Nu stiu de ce le scrieti in privat. Tin paginile de FB, pentru a promova ceea ce lucrez, iar feedback-ul pozitiv ma ajuta sa-mi dezvolt activitatea, dar ii va determina si pe ceilalti sa cumpere cu incredere un produs handmade. Daca tot sunteti multumiti, scrieti asta intr-un comentariu public, cu recomandari (share) sau chiar cu note critice. Critica este constructiva, la fel si incurajarea!

Despre curiozitati, e partea despre care as vorbi cel mai mult. Primesc des mesaje de genu`: Ce folosesti pentru a taia petalele florilor? Cu ce lacuiesti? Cum se numeste matrita X? Vreau sa decorez o cutie. Ce sa folosesc? De unde cumperi materiale? Ce site-uri? s.a.m.d. majoritatea fara "Buna ziua!" sau "Multumesc!".
Uneori dau detalii, desi mie mi-a luat ore bune de rasfoit zeci de site-uri, de urmarit tutoriale, de incercari, de esecuri, iar incercari, bani pierduti pe materiale pana sa le descopar pe cele de calitate, dimensiuni potrivite, culoare, pret bun. Alteori evit sa raspund, tocmai pentru ca mi-e rusine de cei care cred ca e normal sa primesti totu`  de-a gata.

Si eu as avea intrebari de pus, oho! dar caut raspunsuri singura. Nu stiam sa exista Sizzix. Nici Spellbinders. Si nici Nestabilities. Nici care-i diferenta dintre un lac bicomponent si unu` fino. Nici cum se aplica patina de invechire sau lacu` pentru quilling. Am cautat zilnic si aflat cam tot ce m-a interesat. Informatia este la indemana tuturor si asa cum eu ma documentez, sigur ca o poate face oricine, chiar mai bine.

Doi ani de activitate, fara trei luni. De-abia astept sa traiesc intamplari noi, pe care sa le povestesc si la anu`, pe vremea asta. Deocamdata, e toamna. O toamna frumoasa, in multe culori!





Faceti un ceai, ascultati muzica si la treaba, ca e multa tare si timpu` trece.
Inspiratie si spor s-aveti! Pe curand!

18 oct. 2014

Toamnă pastel

Fistichiu` consort si-a revenit, e plin de viata, odihnit, roz in obrajori, pregatit sa ma inlocuiasca o saptamana la job. Spuneam in articolul trecut, cat de dor imi este sa stau printre cartoanele mele colorate. Well, de la zis pan` la facut, a fost musai nevoie de o zi de odihna, muzica si niscai activitate casnica, dar am reluat degraba indatoririle fata de clienti, ca destul am amanat.

Asadar, a fost o saptamana plina! E weekend si am un sentiment de multumire c-am reusit sa finalizez din comenzi, sa lucrez si ceva nou, sa lucrez si pentru magazinele cu care colaborez, sa gasesc timp si pentru cumparaturi de materiale noi.
E bine, viata e frumoasa!


Dar ghindele? Oh ghindele astea, in format colturos m-au cucerit! Decupate, pliate, lipite, embosate, pictate, modelat floricele, patinat frunze si iata, ca dupa cateva ore, am reusit sa fac trei cuti pentru marturii in ton cu anotimpul. Detalii despre pret si dimensiuni, gasiti AICI.
 
Acum am in lucru dovleci. In colturi ca si ghindele. Si portocalii, ca tot e culoarea mea preferata zilele astea. Abia astept sa-i finalizez, in caz ca-mi mai ramane ceva timp, dupa sesiunea de muraturi-la-borcan-pentru-iarna.
Revin cu pozele doveditoare.
Pe curand!

10 oct. 2014

Mulţumind, primeşti!

Am pus in asteptare activitatea de handmade. Intucat Fistichiu` consort este rapus de o raceala, servesc neobosita si cu destula placere, la un job de zece ore, desi parca simt dor de o zi libera printre hartoagele mele colorate. Profit de timpu`  asta, ca sa actualizez din lucrarile realizate in ultima perioada, plus cateva materiale pe care le gasiti AICI

(din ce-mi trece prin vene)


... iar prin gand, imi trece faptu` ca mai lucrez quilling doar pe comanda si pe cat de mult imi placea, pe atat il ocolesc acum. Poate fi o perioada. Sau poate ca mi se deschid orizonturi spre noi pasiuni. Ma simt intr-un fel indatorata fata de tehnica asta. M-am lasat de fumat cu ajutoru` ei. M-am mai inzdravenit in alegeri de calitate. Sunt un om mai optimist, mai rabdator, mai atent la detalii, cu alte prioritati si solutii. Sunt creativa, exact ce n-am crezut vreodata ca pot fi. Sper sa apuc vreme sa inchei demn, cateva socoteli cu maiestoasa tehnica, printr-o lucrare care e in stadiu de schita deocamdata, dar care atinge grad de dificultate egal cu tot ce-am lucrat pana acum : ))

Intre timp, modelez cu foc niste crizanteme. Vor urma trandafirii, fulgii de zapada, margaretele, ghindele, iarasi frunze, alte crizanteme si lista continua cu decoupage, cusut pe etamina trei brose, un trandafir urias si timp sa-mi ramana, sa mai aduc ceva nou pe pagina.


Pe curand!

6 oct. 2014

Reuse. Reduce. Recycle.

Inca doua luni si incepe nebunia sarbatorilor de Craciun, dar pana atunci mai e timp bun de toamna, asa ca m-am decis sa merg in cautare de ghinde si conuri de brad, pentru o ghirlanda, coronita, decor - inca nu m-am hotarat ce va fi. Cu cateva culori si un snop de crengi uscate, iese un ornament de toata frumusetea, plus ca tin mortis sa am la iarna ghinde de copt in cuptor, alaturi de scortisoara, coji de portocale si vreascuri de brad.

Rapid sa prezint si un tutorial si pe urma fug in natura.
Am pregatit becuri infasurate in sfoara, ce vor lua forma unor pere, ca tot e anotimpu` potrivit pentru decoruri rustice. Aveti nevoie de silicon la cald sau aracet, sfoara, becuri, o ramura de copac si niscai indemanarea.


Asadar, incepeti sa modelati un colacel de sfoara, pe care aplicati putin silicon pentru a-si pastra forma. Presati cu degetele, pentru nivelare, iar apoi lipiti-l pe suprafata becului, ca in imagine.


Continuati sa infasurati sfoara.. si infasurati si infasurati : )) pana la final. Incercati sa pastrati randurile cat mai compacte pentru un aspect ingrijit. Lipiti cu silicon si ramura de copac si gata! Acum puteti sa le gasiti un rost, ca place carduri, decor sau marturii. 


Zi frumoasa si multe idei creative!
Pe curand!