20 iun. 2015

Handmade Fair

Căldura şi oboseala, m-au copleşit în ultimele zile, astfel că am luat vacanţă. Livrez comenzi doar dacă sunt disponibile pe stoc, nimic mai mult. Îmi vâjâie capu` de idei, dar frânez tentaţia de a lucra ceva, până când nu mă simt pe deplin odihnită. Nu mă invidiaţi, am luat vacanţă doar de la handmade : )) Jobu` de 10 ore, stă zilnic lipit de mine.

Aşa. Spuneam într-un articol trecut, că voi scrie câteva detalii despre târgurile handmade. N-am participat la foarte multe, încă mai am de învăţat, dar cât cunosc eu, poate ajută atât pe colegii de breaslă, cât şi pe vizitatori.

Vin diverşi oameni, cunoscători ai lucrului realizat manual, interesaţi, curioşi, pretenţioşi, prietenoşi, vorbăreţi, sinceri, dar şi neştiutori, care uneori - rareori - desconsideră munca unui artizan. Stimabili, dacă nu vă place, dacă aţi putea face şi voi acasă, dacă produsul respectiv nu merită preţul cerut, dacă luaţi în derâdere materialele reciclate, dacă încercaţi să negociaţi or` să socotiţi doar materia primă folosită, v-aş ruga să aveţi în vedere că dincolo de orice produs handmade, stau multe ore de muncă ale unui om sensibil, visător, creativ, cu imaginaţie şi dorinţă de apreciere.

V-aş ruga să fiţi mai îngăduitori în interpretare, să nu folosiţi cuvinte care ar putea minimaliza, ci mai degrabă să le folosiţi pe cele care ar putea încuraja sau să nu le folosiţi deloc, dacă nu vă bucură privirea. V-aş ruga şă luaţi în considerare că un produs întors de 100 de mâini de copii jucăuşi, poate suferi uşoare modificări. Apreciez părinţii care respectă un loc frumos aranjat, pregătit şi pentru alti privitori, nu doar pentru copii lor.V-aş încuraja să cunoaşteţi şi omul din spatele produsului, pentru că astfel veţi cumpăra şi povestea lui. V-aş încuraja să zâmbiţi, să priviţi detaliile unei lucrări, să observaţi diferenţa între un produs handmade şi unu` de serie, să luaţi o carte de vizită pentru când veţi avea nevoie de un cadou special pentru cineva drag.

Ar mai fi, dar trec şi la partea tehnică. Din experienţa de antreprenor acumulată la job, cred că poţi reuşi pe o piaţă concurenţială, prin produse de calitate, corectitudine şi amabilitate. Fiind şi vânzător şi cumpărător, apreciez în primu` rând servirea. Acolo unde există zâmbet, vorbă puţină şi cu rost, revin cu plăcere.


Aşadar, pentru un târg cu vânzare bună, zâmbiţi! Nu plictisiţi cu detalii. Nu staţi indiferenţi, dar nici nu săriţi imediat ce clientu` se apropie - acordaţi-i timp să priveasă în tihnă. Aranjaţi produsele astfel încât să încânte, prezentând o imagine simplă şi ordonată. Pentru decor, folosiţi o vază cu floricele proaspete. Afişaţi preţurile, pentru că daţi dovadă de transparenţă. Pregătiţi cărţi de vizită. Promovaţi-vă folosind un logo care poate fi reţinut şi recunoscut uşor. Puneţi în valoare un produs - în cazu` unui colier, puteţi folosi un bust de prezentare sau o cutie de cadouri. Să aveţi ambalaje, preferabil personalizate cu logo. Nu ţineţi la vedere, lucrurile personale, sacoşele, cutiile de depozitare. Să aveţi câteva unelte de lucru, pentru mici ajustări de moment. Să aveţi o oglindă-oglinjoară, pentru că sunt şi cazuri când decizia apare după o privire asupra imaginii reflectate. În rest, fiecare cu simţu` estetic, dar încercaţi să aduceţi mereu îmbunătăţiri, să alegeţi să faceţi diferenţa! O scurtă căutare pe google despre "stall handmade fair" poate vă va fi de folos.

Pe curând, cu un articol despre fotografii şi programe simple de corectare! : )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu