13 feb. 2014

Cum se "coc" merele?

Cu liniste, carti, o prajitura-de-casa si muzica, se vindeca omu` de stari, iar starea mea de azi e una foarte agitata pentru ca mai sunt 14 zile pana la cele doua targuri de Martisor, pe care trebuie sa le pregatesc. Timpul se face dusman cu mine pe zi de trece. Zi si noapte, pentru ca noaptea a ajuns sa aiba 5 ore de somn. Nu e rost de liniste si nici de carti, dar prajiturele amandine nu refuz : ))

Iata ca am realizat si primul meu tutorial despre mere, pentru cei foarte multi curiosi care m-au intreabat cum se fac, pas cu pas.

1. Aveti nevoie de 36 de fasii de hartie rosie cu grosimea de 3mm, pentru o pereche de cercei - 18 fasii pentru un mar intreg si cate 9 fasii pentru fiecare jumatate de mar, pe care o rulati in forma de banut, ca in imagine.

2. O fasie de hartie verde de 3mm, o taiati de-a lungul in doua parti egale (cu aproximatie). Preferabil sa folositi un foarfec si nu un cutter. Dupa ce ati taiat fasia, uniti capetele si taiati iarasi la mijloc. Veti avea 4 fasii de 1,5mm fiecare, dar va trebuiesc doar 2, pentru frunzulite.

3. Pentru codite, aveti nevoie de o fasie de hartie maro, tot de 3mm. Uniti capetele si la fel, taiati la mijloc, pentru a obtine 2 fasii. Rulati, lipiti, iar pentru a realiza formele de con, utilizati un varf de pix. Cu rabdare, pentru ca se vor desira randurile de hartie ! Lacuiti in interior, pentru a pastra forma de con in etapele urmatoare de modelare.

4. Franjurati inca o jumatate de fasie maro, pe care o rulati, formand o floricica de care va veti folosi pentru a completa imaginea adevarata a unui mar.

5. Acum urmeaza momentul-cheie, cand trebuie sa realizati cu precizie, cele 4 jumatati de forma unor cupole. Daca aveti materiale ajutatoare la formarea lor, va fi mult mai usor. Eu nu folosesc. Le creez manual, cu atentie si multa rabdare. Nu este greu ! Impingeti pe rand fasiile de hartie ca si cum ati modela plastelina : )) si la fel, nu impingeti brusc, ci treptat pana capata forma ca in imagine.


6. Lacuiti in interior doar, pentru a capata rezistenta si pentru a-si pastra forma. Daca ati achizitionat lac din magazinul meu, atunci indicat ar fi sa lasati 7 ore pentru a fi foarte uscat si numa` bun de modelat in continuare. Daca n-aveti rabdare 7 ore, o alta metoda e uscarea cu feonul pe aer cald.

7. Creati mici adancituri in jumatatile de mar, pentru a putea aduce rezultatul final, cat mai aproape de forma reala si pentru a fi mai usor de atasat coditele merelor.

8. Pasul urmator este ceva mai usor si anume : uniti coditele de jumatatea de cupola, in adancitura creata la pasul anterior. Va folositi de ace metalice, bucati mici de lant cu zale fine si un cleste, pentru a da forma buclelor de care vom agata lantul.
Asadar, un capat de ac va avea bucla si lant, iar celalalt capat de ac, il introduceti in codita si apoi prin jumatatea de mar. In interiorul cupolei, rasuciti acul ramas liber, pentru a fi siguri ca nu veti pierde merele de la urechi : )


9. Acum sunteti pregatiti sa dati forma marului, in sfarsit ! Lipiti jumatatile, realizand astfel doua mere frumoase si copate, care mai au nevoie de mici retusuri, dar care nu vor mai trece prin multi pasi pana la finalizare.

10. Pentru a nu lasa se se vada urat lipitura de adeziv dintre cele doua jumatati, acoperiti cu o fasie de hartie rosie. Nu rulati multa hartie, pentru a nu crea o disproportie intre cele doua jumatati de mar unite.


11. Cu ajutorul unui cleste desfaceti o za din capatul de lant ramas liber si atasati tortitele pentru cercei. Nu este greu, dar trebuie atentie sa strangeti bine legatura dintre lant si tortita.

12. Dichisiti fiecare mar cu cate o frunzulita verde si un pufulete maro, pentru un aspect cat mai real.
Iata ca aveti rezultatul final al unei perechi de cercei, pe care sigur ii veti purta cu mandrie, dupa atata munca depusa : )


13. Nu uitati sa aplicati un strat de lac pe deasupra, pentru mai multa rezistenta in timp. Asa-i ca au un luciu frumos, ca de mar proaspat sters si pregatit pentru o muscatura zdravana ? : )))

Daca v-am facut pofta, spor la treaba ! Veti fi tare ocupati timp de doua ore : )
O zi plina de inspiratie si optimism s-aveti !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu