6 iun. 2020

14 zile fără zahăr

Nu credeam c-am să promovez vreodată ideea de a face sport, ba chiar să faci exerciții zilnice. Nu credeam c-am să renunț la zahăr. Cum să renunți la biscuiți, ciocolată, caramel, înghețată, brioșe, melci glazurați cu nuci, covrigi calzi cu sare mășcată, brânzoaice, cum? Iaca brusc. Nu de luni, nu de la 1 ale lunii, nu după Crăciun, Paști și ce alte scuze mai inventăm. Când am văzut cum s-au adunat merdenelele pe șolduri, m-am hotărât să mușc din tocul ușii numa` să renunț la toate otrăvurile astea vândute la toate colțurile și pe toate rafturile din supermarket. 

Ia imaginați-vă o lume în care s-ar vinde mâncarea sănătoasă. Orez de conopidă. Pizza cu blat de broccoli. Cafea cu zahăr de mesteacăn. Biscuiți cu zahăr de cocos. Brioșe cu făină de migdale. Și toate să fie ieftine, accesibile oricui, nu doar pe raftu` ăla de naturiste și gluten free din magazine. Dar din păcate trăim într-o lume în care un burger costă 10 lei la Mc, iar o salată 35. Așa că n-avem încotro decât să facem alegeri, să ne informăm și să filtrăm ce ni se potrivește, pentru că organismul fiecăruia reacționează diferit, dar pastilele costă la fel pentru toată lumea.

Am propus pe pagina mea de FB - Maria Dinu 14 zile fără zahăr, plus 30 de abdomene pe zi. Băutorii de cafea pare că sunt cei mai afectați. Totul până la licoarea vrăjită : ))) Ok, zahăr la cafea, dacă n-aveți xylitol sau erythritol, că stevia mi se pare oribilă la gust. Apoi, vai, vai ce facem cu fructele, că viața se sfârșește în 14 zile fără toată fructoza pământului. Bine, cu fructe, doar că sunt unele care au indice glicemic scăzut. Căpșuni, mure. fragi, afine, pepene galben, caise. Vă reamintesc că totul e o alegere și că nu trebuie să faceți exact ca mine, dar n-ar strica să dai o pauză corpului tău, informându-te clar despre alimentele pe care le consumi. 14 zile, atât.
Dacă scrii pe net despre beneficiile unui produs, fii mai isteț și caută și riscuri. Cum ar fi bananele. Au potasiu, dar au și foarte mult zahăr, doza zilnică recomadată de potasiu fiind de 4700mg echivalentul a 15 banane. Evident că nu poți mânca atâtea, așa că alternativa este gâul încolțit, pătrunjelul, varza furajeră, swiss chard, bok choi, spanacul - deși spanacul este considerat un antinutrient din cauza oxiliților care împiedică absorbția mineralelor. Trebuie doar să citești câte puțin zilnic. Puțin. Înainte să pui capul pe pernă și să adormi așa, fără nici o informație, citește ceva, vezi un filmuleț, orice te ajută să înveți ceva nou. Nu ai răbdare pentru că ajungi la capătului interenetului și ai impresia că nimic nu mai e sănătos pe piață, ei bine, nici să te îndopi în continuare cu produse la nimereală nu e tocmai soluția : ))) Vă las câteva alimente permise în keto, care au carbohidrați puțini, poate ajută măcar așa, de orientare.


Așadar fără zahăr, ar însemna și fără pâine, paste, orez, făinuri, cereale etc. Dar hai, pentru că știu exact ce înseamnă - eu care echilibram dulciurile într-o mână și restul făinoaselor sărate în cealaltă mână - zic să fiu prietenoasă și să fac permis zahărul la cafea și fructele cu moderație. Cu plăcere! : ))) Dar în rest, nu-i efortul atât de mare, pe cât e gândul că trebuie să renunți la ceva ce-ți place. Gândirea trebuie puțin disciplinată. În rest suntem on track, în fiecare zace voință, frumusețe și încredere. Și mușchi hahhaha.. Nu uitați de abdomene.
Va urma..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu